14 Temmuz 2023 Cuma

Uluslararası İlişkiler Öğrencileri İçin En İyi Münazara Yayınları

 ''Although I do try, I sometimes feel that I can keep up with real worlds events or keep up with the academic literature in my field, but I can't do both. And I suspect I'm not alone in this feeling.'

Stephen Walt 


Bir Uİ öğrencisi için güncel tartışmaları takip etmek, gazete haberleri içinde boğulmak ve bunları sürekli akademik metinlerle anlamaya çalışmak çok yorucu olmaktadır. Bu anlamda önemli isimlerin münazaralarını izlemek, farklı görüşlerleri ve tartışmaları özümsemek için faydalı olacaktır. 

1. Mehdi Hasan - Head to Head


Bana göre Mehdi Hasan - Head to Head tartışmaları ısınmak için iyi bir başlangıçtır! Doğru soruları sormak, yeterli bilgiye sahip olmak ve sorarken de karşınızdakini köşeye sıkıştırmak bir beceri gerektirmektedir ve Mehdi Hasan bunu çok iyi yapıyor. Richard Dawkins ile dinler, eski İsrael Dış İşleri Bakanı Danny Ayalon ile Filistin, neoliberal Arthur Laffer ile eşitsizlik vs. gibi bir çok konuda birincil kişileri dinleyebilirsiniz.

 
Dünyanın en presijli tartışma klubü olan ve bundan tam 200 yıl önce Oxford Üniversitesi'nde öğrencilerin belirli konuları tartışmasının kısıtlandığı bir zamanda kurulan Oxford Union Society tabii ki de listenin başında olmayı hakketmektedir!


Dünyanın en prestijli münazara dizisi olan ve 2008'den beri yılda sadece 2 defa yapılan the Munk Debates, Toronto'da 3000 kişi karşısında ekonomiden iklim değişikliğine dair en önemli konularda F. Zakaria, N. Ferguson, P. Krugman, S. Pinker, M. Gladwell, J. Mearsheimer gibi önde gelen isimleri bir araya getirmektedir. 


2002 yılında Londra'da (ve 2006'da ABDde) kurulan şirket Oxford Union benzeri bir münazara yapısına sahip. Belirli süre içinde kendisini savunmak zorunda olan taraflar en sonda izleyiciler tarafından puanlanmaktadır. Örnek olarak Mehdi Hasan'ın katılmış olduğu iki tartışma ile başlayabilirisiniz (Anti-Zionism is Anti-Semitism? ve The West Should Cut Ties With Saudi Arabia)


5. LSE Events
Tabii ki güncel olaylar ve büyük konular üzerine LSE tartışmaları kaçırılmaması gerekiyor! Münazara odaklı olmasa da, güzel konuşmaları bulabilirsiniz. Bu resimdeki kişileri tanımayan yoktur! Muhtemelen izlememiş olanınız da yoktur! ("World on the Edge": the crisis of the western liberal order'' - M. Cox, J. Beate, J. Ikenberry, J. Mearsheimer)


Resmi olarak ilk defa 1960 yılında J. Kennedy ve R. Nixon arasında yapılmış olan ABD başkanlık münazarası 65 milyon izleyiciye ulaşmıştı! En son yapılan Hilarry Clinton ve Donald Trump tartışması ise sadece televizyon üzerinden 84 milyondan fazla izlenerek tüm zamanların rekorunu kırmıştır! 


En iyi komedyenlerden birisi olan Jimmy Carrı'n sunduğu The Fix programı belirli konuları ironik bir dille tartışmaktadırlar.


Bonus: İnsan Doğası Üzerine (1971) 
Tüm zamanların en iyi tartışması muhtemelen M. Foucault ve N. Chomsky arasında yapılmıştır. İnsan doğası, yapı-yapan vs. gibi temel konularda ufuk açıcı bir tartışma için bu kaydı dinleyebilmek çok değerli! (Popüler ama bir o kadar da kötü bir tartışma için ise Zizek & Peterson - "Mutluluk: Kapitalizm mi Komünizm mi"'ye bakabilirsiniz.)

Gerçek hikayeye dayanan film ABD ulusal münazara şampiyonasında siyahi öğrencilerin hikayesini ve başarısını anlatmaktadır. Mutlaka izleyiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder